Jedzenie

W jaki sposób oduczyć się marnotrawienia jedzenia?

Jakiś czas temu Polski Bank Żywności przeprowadził badania, z których wyciągnął jeden wniosek, że Polacy w ciągu jednego roku są w stanie wyrzucić do śmieci niemalże 2 miliony ton żywności. Jeżeli chciałbyś lepiej sobie to zwizualizować to wyobraź sobie w takim razie, że waga wieży Eiffela wynosi blisko 10 tysięcy ton, więc potrzeba by było 200 takich wież, aby można było otrzymać łączną wagę pożywienia, które marnowane jest przez Polaków tylko w ciągu jednego roku. Jest to kolosalna ilość pożywienia. Można by powiedzieć, że dla wielu osób jest ona ciągle nie do wyobrażenia. Z jednej strony na świecie ludzie głodują, zaś z drugiej tylko w samej Polsce w ciągu roku na śmietniku ląduje 2 miliony ton pożywienia. Dlatego powinno się coś z tym zrobić i zacząć się interesować tematem, tak aby przestać marnować jedzenie, a tym samym pieniądze.

Przestań marnować pieniądze

Według danych, które Polski Bank Żywności zaprezentował jedno gospodarstwo domowe w ciągu miesiąca pozbywa się 50 złotych tylko przez to, że marnuje pieniądze. Oczywistym jest fakt, że są to jedynie wyliczenia statystyczne, jednak to właśnie takie dane najbardziej poruszają ludzi. Znajdą się ludzie, którzy wcale tego nie marnują jedzenia, ale znajdą się również tacy, którzy marnują wręcz hurtowe jego ilości. Wyobraźcie sobie, że ten problem dotyczy Was i że w ciągu jednego roku wyrzucacie na śmietnik 600 złotych. Taką sumę pieniędzy można przecież przeznaczyć w o wiele lepszy sposób. Możecie je jakoś zainwestować, albo zwyczajnie oszczędzić, jednak większość osób ma z tym niestety duży problem, ponieważ niestety, ale uważają, że nie stać ich na oszczędzanie.

Święta Bożego Narodzenia to idealny okres, aby zrozumieć jak poważny jest to problem. Najczęściej właśnie w tym okresie Polskie Banki Żywności decydują się na upublicznienie tego typu danych. Pokazuje to jak faktycznie zachowują się Polacy, kupują zdecydowanie za dużo, a przy tym marnują również za dużo pieniędzy. Prawda jest niestety bardzo bolesna, zwłaszcza gdy zrozumie się jak poważny jest problem niedożywienia w Polsce. Problem głodu spotykany jest nawet wśród liczby pół miliona dzieci. Pokazuje to, że mimo wielu lat wolności gospodarczej w Polsce cały czas panuje niesamowite rozwarstwienie społeczne. Jest to straszny problem społeczny, dlatego nawet jeżeli uważacie, że Wam nie są potrzebne dodatkowe pieniądze to zaoszczędźcie pieniądze, a później wspomóżcie przy ich pomocy głodne dzieci, przekazując datki na fundację, które się tym zajmą.

Jeżeli nie dasz rady zjeść to nie kupuj

Każdy dobrze wie, że tak właśnie to powinno wyglądać i wszyscy zdają sobie z tego naprawdę świetnie sprawę, ale ciągle nie jesteśmy w stanie czegoś z tym zrobić. W niejednym wpisie poruszałem już tematykę zakupów i tego w jaki sposób na nich oszczędzać. Szczerze powiem Wam, że istnieje naprawdę wiele sposobów, dzięki, którym możecie zaoszczędzić na robieniu zakupów. Wystarczy poszukać kilku wpisów na blogu, a zobaczycie jak łatwą jest to rzeczą.

Oduczenie się marnowania jedzenia powinno się zacząć przede wszystkim od tego, żeby zmienić swoje podejście i nawyki. Jeżeli się o to wpierw nie zadba to istnieje naprawdę nikła szansa, że coś się osiągnie. Przede wszystkim nastawcie się na to, aby chcieć coś zmienić. Pomocne bardzo przy tym może być robienie list. Jeżeli będziecie robić zawsze zakupy z listą to unikniecie w taki sposób zakupu wielu niepotrzebnych produktów. Ponadto nie ma sensu również robić w dzisiejszych czasach zakupów na zapas. Jeżeli macie zaplanowane, że zjecie z rodziną obiad to nie musicie od razu kupować nie wiadomo jak dużo produktów. Kupujcie tylko to co Wam potrzeba, a prawda jest taka, że nie potrzeba Wam tyle ile Wam się wydaje, a wystarczy zapewne mniej. Postarajcie się kupować tylko tyle ile będziecie w stanie zjeść. Nie ma sensu wyrzucać jedzenia.

Sprawdź datę ważności

Tak naprawdę to w większości ludzka nieuwaga najczęściej doprowadza do tego, że ludzie po prostu wyrzucają swoje jedzenie. Najczęstszym powodem, dla którego Polacy wyrzucają jedzenie to termin jego przydatności do spożycia. Wynika to z tego, że ludzie zbyt ufają sklepom i nie mają nawyku, aby sprawdzać do kiedy termin jest ważny oraz fakt, że często kupują zbyt dużo, a później trzymają jedzenie przez długi okres, zapominają o nim, aż do momentu, gdy zaczyna coś nieładnie pachnieć, a wtedy po prostu ląduje to w koszu. Zwłaszcza, że większość osób i tak kupuje wysoce przetworzone produkty, których data ważności jest bardzo często odległa i trwa nawet po kilka miesięcy, a jednak i tak ludzie wyrzucają takie produkty, ponieważ nie mają co z nimi zrobić, gdyż zapomnieli o nich.

Ponadto nie możecie również zapomnieć o jednej bardzo ważnej kwestii, a mianowicie o tym, że duża część produktów ma umieszczoną datę ważności, ale dana informacja ma jedynie charakter informacyjny. Jeżeli kupujecie jakieś mrożonki i zobaczycie, że np. zamrożonej na kamień pizzy termin skończył się dwa dni temu to nie oznacza to od razu, że musicie wyrzucać jedzenie. Prawda jest taka, że ciągle możecie spożywać te produkty. Warto również posłużyć się idealnym pomysłem wielu babci na lekko sczerstwiały chleb. Mianowicie polegało to na tym, że dany chleb obtaczało się w jajku i smażyło na patelni. DZięki wysokiej temperaturze nie było szans, żeby taki chleb wywołał u Was jakieś nieciekawe skutki. Warto też zauważyć, że jeżeli zależy Wam na tym, aby chleb, który kupicie nadawał się do dłuższego spożycia to decydujcie się na zakup prawdziwego chleba. Kiedyś, gdy na wsi wypiekano chleb to starczał on nawet na kilka tygodni i ciągle utrzymywał swoją świeżość. Możecie naprawdę znaleźć wiele piekarni, które cały czas pieką w tradycyjny sposób.

Nie masz co zrobić z jedzeniem? Dziel się nim

Problem głodu dotyka naprawdę wiele osób. Nie trzeba wyjeżdżać do Afryki, ponieważ w Polsce jest wystarczająco dużo głodujących dzieci. Dlatego też każdy mieszkaniec kraju, mając świadomość, że 1 na 14 dzieci w Polsce, które możesz mijać każdego dnia na ulicy jest głodne, musi pamiętać o tym jak ważna jest pomoc i być wyczulonym na to, aby dzielić się jedzeniem z innymi ludźmi. Jeżeli nawet nie chcecie brać udziału w akcjach, które organizowane są przez jakieś sklepy wielkopowierzchniowe, albo inne fundację, ponieważ uważacie, że i tak to nie trafia do rąk potrzebujących to postarajcie się rozejrzeć w okół siebie. Może okaże się, że mieszkacie obok kogoś kto naprawdę potrzebuje Waszej pomocy, ponieważ z różnych powodów nie przelewa mu się. Potrzebujących rodzin w Polsce jest naprawdę dużo i daleko szukać nie trzeba. Wystarczy nieco się rozejrzeć, żeby zobaczyć jak wiele osób potrzebujących na codziennie mija się przechadzając się po ulicy. OCzywiście nie chodzi tutaj o to, abyście przekazywali głodującym osobom przeterminowane jedzenie, jednak warto się na chwilę zatrzymać i nieco zastanowić nad wszystkim, a może dojdzie się właśnie do wniosku, że tak naprawdę ma się w domu jedzenie, które jeszcze nie jest przeterminowane, albo po prostu zmieni się nawyki i przestanie kupować nadmiernie dużo produktów. W takiej sytuacji nadwyżkę finansową można przeznaczyć na pomoc osobom, które potrzebują tego najbardziej. Nic sami nie tracicie, ponieważ i tak większość osób kupiłaby te produkty, a możecie komuś pomóc. Czasem naprawdę oszczędzanie pieniędzy jest mniej znaczące, niż bezinteresowna pomoc. Większość z nas nie docenia nawet tego co ma, ponieważ jest w stanie bez większego problemu wyjmować ze swoich portfeli kilkadziesiąt, a nawet kilkaset złotych tylko po to, aby wydać je na swoje zachcianki.

Porady dzięki, którym przestaniesz marnować jedzenie

Nawet nie zdajecie sobie sprawy ile osób ma problem z tym, aby w sposób prawidłowy przechowywać jedzenie. Może nawet okaże się, że sami macie z tym problem. Ile razy zdarzyło się Wam zobaczyć, że np. banan znowu zgnił? Prawda jest taka, że takie sytuacje nie muszą się powtarzać i można je w bardzo prosty sposób wyeliminować. Tylko tak samo jak w poprzednich przypadkach tutaj znowu kluczem jest zmiana nawyków. Każdy z Was musi pozmieniać swoje nawyki, tak aby mógł przestać się borykać z problemem popsutego jedzenia. Dlatego warto zaznajomić się z kilkoma sposobami, które w tym Wam pomogą:

– Podział ze względu na żywność

  • Owoce i warzywa – Gdy już je kupicie to zamiast je rzucić byle gdzie, albo chcieć je ułożyć w koszu, tak aby ładnie się prezentowały to lepiej, abyście je umyli, po czym wsadzili do lodówki. Dobrym pomysłem jest również zapakowanie ich do papierowej torby, bądź dziurkowanej folii. Trzeba również pamiętać o tym, że ani jabłek, ani bananów nie powinno się umieszczać w lodówce. O wiele lepiej będzie jeżeli umieścicie je w temperaturze pokojowej. Banany mają to do siebie, że pod wpływem niskiej temperatury żółkną. Dlatego lepiej jeżeli umieścicie je gdzieś w suchym miejscu, chłodnym miejscu.
  • Chleb – Bardzo dobrym sposobem na chleb jest po prostu ich mrożenie. Jeżeli kupujesz kilka bochenków chleba podczas jednych zakupów to wrzucenie ich do zamrażalnika nie będzie zbyt problematyczne i nic bochenkowi chleba nie zrobi. W takiej sytuacji ponadto zyskujesz na tym, że nie musisz się przejmować terminem przydatności do spożycia. Możesz w każdej chwili wyjąć chleb i poczekać, aż sam się rozmrozi. Jeżeli zaś Twoja mikrofalówka posiada tryb rozmrażania to możesz tam go włożyć, na pewno nic mu się nie stanie.
  • Wędliny oraz sery – Jeżeli kupujesz ser oraz wędliny w paczkach to staraj się nie trzymać ich w nich, a wyjmij jak najszybciej je z oryginalnych opakowań. Ser bardzo dobrze przechowuje się w pojemniku, który ma dziurki. Wędliny przez krótki czas mogą leżeć zapakowane w folię aluminiową. Najlepiej zdecydować się na kupowanie wędlin oraz sera na plastry. Jeżeli dokonacie obliczeń dotyczących ilości spożywanych przez Was ilości plastrów w ciągu jednego dnia to będziecie mogli na tej podstawie zrobić zakupy.

– Podział ze względu na sposób przechowywania

  • Zwróć uwagę na rozmieszczenie półek – Może się wydawać, że nie ma to zbytniego znaczenia, gdzie co jest umieszczone, jednak prawda jest taka, że ma to znaczenie i to bardzo duże. Półki są umiejscowione tak, aby na każdej panowała nieco inna temperatura. Jeżeli zależy Wam na tym, aby umieścić coś w zimnej strefie to połóżcie to na samym dole, gdy zaś wolicie, aby coś było w nieco wyższej temperaturze to połóżcie to na górze, bliżej światła. Trzeba o tym pamiętać, ponieważ sprzyja to temu, aby dane pożywienie się nie psuło. Świeże mięso i ryby można umieścić na dolnej półce. Jeżeli zaś chodzi o jajka to one spokojnie mogą zostać umieszczone na samej górze.
  • Zacznij mrozić – Wiadomym jest to, że mrożenie w restauracjach nie jest zbyt dobre, jednak życie to nie restauracja i trzeba sobie radzić. Każdy normalny dom musi używać funkcji mrożenia czy tego chce czy też nie, dlatego też nie bójcie się korzystać z tej funkcji. Mrozić możecie w zasadzie wszystko co tylko zechcecie. Możecie nawet tak zrobić z zupami. Jeżeli ugotujecie pewnego dnia jej zbyt dużą ilość to możecie spokojnie przelać taką zupkę do szczelniejszego pojemnika i zamknąć ja w zamrażalniku. Po ciężkim i męczącym dniu nie będziecie musieli przygotowywać całego obiadu, a wystarczy, że sobie taką zupkę odgrzejecie i problem z głowy.

Szczerze mówiąc nie są to wszystkie sposoby, aby mądrze przechowywać produkty żywnościowe. Warto również inspirować się tym jak to dawniej robili ludzie, którzy nie posiadali jeszcze lodówek. W przypadku wielu rodzajów mięs wędzenie okazywało się najlepszym z możliwych sposobów, aby zakonserwować dany produkt. Jeżeli sami macie jakieś sprawdzone sposoby, których używacie na co dzień to podzielcie się nimi w komentarzu.

Co robić z resztkami?

Mogłoby się w zasadzie wydawać, że gdy problem przeterminowanych produktów będzie miało się z głowy to już nie będzie miało się co robić, jednak prawda jest nieco inna, gdyż według danych statystycznych, które zostały przeprowadzone w badaniu wynika, że bardzo często w koszu również lądują resztki. Jest to potoczne określenie na to co pozostało po obiedzie, albo to co zostało po procesie przygotowywania danego obiadu. Oczywistym jest fakt, że nie wszystko nadaje się do zjedzenie, ale prawda jest taka, że w większości „resztki” to tak naprawdę jedzenie, które cały czas nadaje się do ponowne spożycia, albo można je wykorzystać również w inny sposób.

Prawda jest taka, że większość resztek można spokojnie wykorzystać jeszcze raz, a ograniczeniem jest tu w zasadzie tylko i wyłącznie Wasza wyobraźnia. Osoby, które posiadają psy mogą przeznaczyć kości oraz inne części, które pozostały po obróbce mięsa, na jedzenie dla swoich zwierzaków. Będą one na pewno bardzo zadowolone, a Wy pozbędziecie się problemu z niepotrzebnymi resztkami. Jeśli sami nie posiadacie psa to może ktoś z Waszej rodziny takowego ma, albo jakaś Wasza sąsiadka. Nie ma większego sensu, aby marnować jedzenie, a istnieje wiele sposobów, aby móc je spożytkować.

Pomysły z internetu

Na stronie Gotu-Jemy znajdziecie wiele przepisów jak wykorzystać resztki jedzenia, które byście wyrzucili. Starszy chleb wystarczy obtoczyć w jajku i usmażyć – idealna kolacja. Macie ciemne, przejrzałe banany? Możecie przygotować z nich ciasto lub placuszki. Na stronie znajdziecie wiele innych propozycji.

Wasze zdanie

A co Wy myślicie o marnowaniu jedzenia? Staracie się dbać o to, aby go nie marnować? Czy może jednak nie zwracacie na to większej uwagi, a tym samym zbyt dużo jedzenia ląduje u Wasz w koszu? Jeżeli macie może jakieś własne pomysły na to jak postępować z takim jedzeniem to napiszcie to w komentarzu.

2 komentarze do “W jaki sposób oduczyć się marnotrawienia jedzenia?

  • Trzeba mieć wytrwałość i wiarę we wlasne siły. Trzeba wierzyć, że człowiek jest do czegoś zdolny i osiągnąć to za wszelką cenę.

    Odpowiedz
  • Prawdziwy z Ciebie talent i mistrz pióra. Z ogromną łatwością przekładasz myśli na słowa a słowa na zdania… trzymaj tak dalej, dbaj i pięlęgnuj swego bloga… Skąd czerpiesz tak ciekawe inspiracje ?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *